JOBCRAFTING

Om te veranderen van baan hoef je niet altijd van baan te veranderen. Ja je leest het goed. Meer werkplezier ervaren betekent niet altijd dat je op zoek hoeft te gaan naar een andere baan. Je kunt ook gaan kijken hoe je met aanpassingen in jouw huidige baan, weer de energie kunt terugvinden. Dit noemen we ‘jobcraften’, of in het Nederlands ‘baanboetseren’.

Het principe van jobcraften is dat je zelf, in samenspraak met je organisatie, je baan leuker maakt. Waardoor je baan meer aansluit bij je persoonlijke behoeften, interesses, ambities, je talenten en capaciteiten. Wat ten goede komt aan jouw werkplezier en ten goede komt aan de organisatie. Jij gaat iets doen waar zij baat bij hebben, ervaart daardoor werkplezier en blijft gemotiveerd. Een win win situatie.

Jobcraften kan op verschillende niveaus:

1.	TAAKGERICHT

Door taken toe te voegen aan je huidige functie, taken af te stoten of door taken te verdelen met collega’s. Misschien vind je een taak niet zo leuk, die je collega geweldig vindt om te doen en andersom. Of binnen je huidige functie kun je één van je kwaliteiten niet echt kwijt, maar zijn er binnen de organisatie wel mogelijkheden om middels een andere taak wel die kwaliteit in te zetten.

2.	OMGEVINGSGERICHT

Hiermee bedoelen we dat je een aanpassing kunt doen binnen de huidige werkomgeving. Zit je bijvoorbeeld met veel mensen op wat zorgt voor overprikkeling en een beperkte concentratie? Of je wilt er vaker voor je kinderen zijn en je werkdagen en werktijden aanpassen, zodat je meer balans ervaart tussen werk en privé.

3.	RELATIONEEL

Relationele factoren die je aan kunt passen zijn bijvoorbeeld de samenwerking met collega’s. Onderzoeken wie jou heel goed aanvult, waardoor je meer energie krijgt en tot mooie resultaten komt. Maar andersom kan ook. Samenwerkingen die je veel energie kosten. Kijken hoe je daar verandering in kunt aanbrengen.

4.	COGNITIEF

Je kunt ook onderzoeken hoe jij tegen je werk en je taken aankijkt. Wat betekent het werk wat je doet voor jou en voor anderen. Waarom doe je het werk wat je doet. Hoe ben jij daarin van betekenis voor anderen. Welke waarde breng jij mee en hoe zou het zijn voor anderen als jij dit werk niet doet. Door hierbij stil te staan merk je dat er weer nieuwe energie kan ontstaan en je meer gemotiveerd bent om jouw werk te doen. Door jouw gevoelens en gedrag ten opzichte van je werk en taken anders vorm te geven.

Misschien denk je nu wel: ja ja dit klinkt allemaal wel erg mooi om waar te zijn. Ik heb ook nog een werkgever die daar iets van vindt. Dat klopt! Jobcraften kun je niet alleen, daar heb je je werkgever bij nodig. Het is dan ook belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan. Juist door dit samen te doen, kun je tot hele mooie inzichten en oplossingen komen. Kijken naar de mogelijkheden.

Een voorbeeld:

Jij vindt het heel leuk om teksten te schrijven. Binnen je huidige functie is teksten schrijven niet een taak of doe je het minimaal. Toch wil je graag meer doen met je schrijftalent. Je gaat hierover in gesprek met je leidinggevende of iemand van de afdeling HR. Zij gaan voor je rondvragen. Wat blijkt nu, de organisatie heeft wel taken liggen waar ze een goede schrijver voor kunnen gebruiken. Er zijn documenten die herschreven moeten worden, of ze willen een nieuwsbrief uitbrengen. Een taak waar je een paar uur per week/ maand mee aan de slag kunt. Een taak waar de organisatie geen vacature voor openstelt.

HOE PAK JE HET AAN? 

Krijg voor jezelf helder wat je precies nodig hebt om weer meer energie uit je werk te halen, of waar jij je meer in wilt ontwikkelen. Wat wil jij veranderen? Ga actief aan de slag. Kijk naar de mogelijkheden die je binnen de organisatie ziet. Neem daarin het initiatief naar je werkgever toe. Ga het gesprek aan met je leidinggevende en/ of andere medewerkers binnen de organisatie.

Vind je het nog lastig om er helemaal de vinger op te leggen wat je nu precies mist, of hoe het er voor jou uit zou moeten komen te zien? Ook dan is het goed om met je werkgever het gesprek aan te gaan. Wat je daarbij kan helpen is op onderzoek uit te gaan:

  • Wat geeft jouw energie en waar zitten jouw energielekken?

  • Welke kwaliteiten en talenten heb je en welke zou je graag meer in willen zetten binnen de organisatie

  • Waar liggen jouw persoonlijke behoeften en hoe sluiten die aan bij de organisatie en diens doelstelling

WERKGEVER

Medewerkers die de mogelijkheid krijgen om te jobcraften zijn meer bevlogen, vitaler en lopen minder kans op het krijgen van een burn-out. Denk je nu als werkgever: "ja hier wil ik iets mee naar mijn werknemers?" Dan is mijn advies: nodig ze uit voor een gesprek. Neem bovenstaande vragen als uitgangspunt en ga samen onderzoeken waar medewerkers hun werkplezier uithalen. Is er iets wat ze willen en kunnen veranderen, waardoor ze hun werk (nog) leuker vinden? Zodat ze gemotiveerd blijven en werkplezier ervaren. Zonder van baan te veranderen!

Als leidinggevende of HR afdeling kost dit tijd, die niet altijd beschikbaar is. Tevens kan een objectieve blik soms weer helpen bij het komen tot nieuwe inzichten bij de medewerkers. Een loopbaancoach kan je hierbij ondersteunen.

LOOPBAANCOACHING

Vind je het lastig om hier samen met je werkgever over in gesprek te gaan? Of lukt het je niet goed om hier zelf antwoorden op te vinden? Dan kun je een loopbaancoach inschakelen. Iemand de jou de juiste vragen stelt. Jouw ondersteunt bij het verkrijgen van inzichten. Wat jouw kwaliteiten en talenten zijn. Waar jouw energielekken zitten en waar je energie van krijgt. Wat voor jou belangrijk is in je werk en jij kunt doen om jouw baan (nog) leuker te maken.

Wil je graag onderzoeken hoe jij je baan nog leuker kunt maken, zonder gelijk van baan te hoeven veranderen? Of wil je als werkgever graag externe, objectieve hulp inschakelen om je werknemers gemotiveerd te houden?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

— Nynke

Vorige
Vorige

WERKPLEZIER IS GEEN KUNSTJE

Volgende
Volgende

MIJN JASJE PAST NIET MEER