Loopbaancoach & Lifecoach
 
Loopbaan

Wat voor soort coach ben je?

Loopbaanbegeleiding - Loopbaancoaching - lifecoaching

Als ik mensen vertel dat ik een coachpraktijk hebt, dan volgt al vaak snel de volgende vraag: “Wat voor soort coach ben je?”. Vaak leg ik ze kort uit wat ik doe en dat ik me zowel richt op loopbaanvragen als levensvragen, omdat deze vaak verweven zijn met elkaar. In deze blog zal ik toelichten waarom. Voordat ik jullie meeneem in mijn visie op coaching, zal ik eerst iets uitleggen over loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching en lifecoaching.

Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding kent verschillende benamingen; loopbaancoaching, carrièrecoaching, werkcoaching, loopbaanadvies of carrièreadvies. Uiteindelijk gaat het hierom: het ontdekken van jouw ideale baan. Het heroriënteren op je werk. Jouw unieke cocktail aan kwaliteiten en talenten en hoe je deze optimaal in kunt zetten. Over het onderzoeken van jouw kernwaarden en drijfveren. Wat vind jij belangrijk in jouw werk. Waar word jij blij van en waar krijg je energie van. Wat past het beste bij jouw behoeften en in wat voor werkomgeving kom jij het beste tot je recht. Waar ga jij van stralen! Allemaal aspecten die jou op weg helpen bij het maken van de juiste beslissingen om een baan te vinden wat past bij jou, bij jouw behoeften en de levensfase waar jij in zit.

Er kunnen verschillende redenen zijn om loopbaanbegeleiding in te schakelen. Je kunt er zelf voor kiezen, of aangeboden krijgen door je werkgever. Bijvoorbeeld omdat je werkstress ervaart, je herstellende bent van een burn-out, je twijfelt over je beroepskeuze, je weinig voldoening en uitdaging haalt uit je werk of je loopt steeds tegen dezelfde dingen aan in je loopbaan. Er ligt altijd een werkgerelateerde vraag onder.

Wat is lifecoaching?

Lifecoaching gaat over wat jij nodig hebt om op een voor jou prettige manier te leven. Balans te ervaren. Hoe jij in het leven wilt staan. De coaching richt zich op een positieve mindset, jezelf (her)ontdekken en regie krijgen op je eigen leven. Leven naar eigen behoefte zonder de druk van de buitenwereld. Net als loopbaanbegeleiding gaat het ook over het vergroten van je zelfinzicht. Wie ben ik, wat wil ik en wat heb ik nodig om mij goed te voelen.

Voorbeelden om naar een lifecoach te gaan zijn; het herstellen van balans, verhogen van je zelfvertrouwen, verbeteren van je leefwijze, het maken van keuzes en inzicht krijgen in en het doorbreken van je patronen en belemmerende overtuigingen. Bij lifecoaching kan er een link gelegd worden met het werk, bijvoorbeeld om de werk-privé balans te herstellen. Maar dat hoeft niet.

Mijn visie

Mijn visie op coaching is dat je je loopbaan niet lost kunt zien van jou als persoon. Jouw IK. En ook niet los van jouw privéleven. Alles is verweven met elkaar. Daarom richt ik mij op de 3 pijlers; IK, werk en privé.

Werk is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van hun leven. Wanneer het op je werk niet lekker gaat heeft dit al snel effect op hoe jij je voelt. Als jij bijvoorbeeld geen energie haalt uit je werk of werk doet waar je je kwaliteiten niet optimaal benut doet dit iets met jou. Je voelt je ontevreden en als je te lang doorgaat ontstaat er vermoeidheid. Ook kan dit uiteindelijk van invloed zijn op je eigen waarde. Wat ook weer effect heeft op je privéleven. Doordat je weinig energie hebt en je niet lekker in je vel zit, bestaat bijvoorbeeld de kans dat je sociale contacten gaat mijden of weinig energie overhoudt om iets leuks met je kinderen te doen.

Maar andersom geldt het ook. Je krijgt pas echt voldoening uit je werk als je je ook op andere gebieden goed voelt en balans ervaart. Als het goed gaat met jou als persoon heeft dit een positieve invloed op je werk en loopbaan. Wanneer jij goed weet wat jij wilt en wat voor jou belangrijk is geeft dit je eigenwaarde en maak je vanuit vertrouwen keuzes. Ook loopbaankeuzes.

Zit je niet lekker in je vel, voel je je onzeker, heb je last van belemmerende overtuigingen, herinneringen en gedachten. Vind je het lastig om uit te gaan van je eigen behoeften, vergelijk je jezelf vooral met anderen, zonder dat je inzoomt op wat je zelf nu eigenlijk wilt? Lastig om keuzes te maken vanuit je hart. Dan heeft dit een grote invloed op de stappen die je zet (of juist niet zet) in je werk en loopbaan. Als je tevreden bent met wie je bent is het makkelijker stappen te maken in je werk of loopbaan. Dan komt de energie.

En gaat het thuis even niet zo lekker. Met je partner, je kinderen, zijn er problemen of ziekte in de familie? Dan heeft dit effect op je werk-privé balans. 

Omdat alles zo verweven is met elkaar, kijken we in de coaching dan ook vanuit jouw persoonlijkheid. Jouw IK. We gaan op zoek naar de essentie, de kern. Door op onderzoek uit te gaan. Wie ben jij. Wat zijn jouw kwaliteiten en talenten. Waar krijg je energie van in je leven en waar zitten je energielekken. Maar ook wat vind jij belangrijk in je leven, wat zijn belangrijke drijfveren voor jou. Welke gedachten, herinneringen en blokkades zijn er, waardoor jij bepaalde stappen niet hebt gezet. En wat is er nodig om dit te doorbreken. Wanneer je dat weet van je zelf kom je in jouw persoonlijke kracht en kun je je focussen op welke baan er nu het beste bij jou past en wat er voor nodig is om daar te komen. En ga je ook daadwerkelijk stappen gaat zetten. Niet vanuit angst, maar vanuit vertrouwen!

Work en lifecoach

Werkvragen hoeven niet altijd te gaan over het maken van een carrièreswitch, het veranderen van loopbaan of werkgever. Het kan ook gaan over het optimaliseren van je huidige functie, het creëren van meer werk-privé balans of het aanpassen van je werkomgeving (of hoe jij daarmee omgaat), waardoor je meer uitdaging en/ of energie haalt uit je werk. Daarom gebruik ik ook graag de term work en lifecoach.

Wil je graag onderzoeken wie je bent, waar je blij van wordt en energie van krijgt? Wat jouw kwaliteiten en talenten zijn en hoe je kunt werken en leven op een manier die past bij jouw behoefte? Plan dan hier een gratis coach call in.

Coach call
 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram