Coachpraktijk
 
voor professionele en persoonlijke ontwikkeling

Ken je kwaliteiten

Iedereen heeft zijn of haar eigen unieke cocktail van kwaliteiten en talenten. Eigenschappen en positieve kenmerken die een positief effect hebben op jezelf en je omgeving. Kwaliteiten zijn eigenschappen die iets zeggen over wie je bent. Persoonskenmerken die je vanaf je geboorte al hebt en jou het meest typeren. 

Als ik jou nu vraag; noem eens 5 van je kwaliteiten? Of wat is jouw grootste talent? Heb je dan gelijk je antwoord klaar? Vaak zijn deze eigenschappen en kenmerken voor jezelf heel gewoon en vanzelfsprekend, waardoor het soms lastig is om ze te benoemen. Of je klapt dicht, of je bent geneigd bent om sneller naar de minder goede eigenschappen van jezelf te kijken.

Kwaliteiten op de voor- of achtergrond

Het kan zijn dat je bepaalde kwaliteiten vanzelfsprekend bent gaan vinden, maar als je er even over nadenkt wel goed kunt benoemen. Kwaliteiten die heel duidelijk aanwezig zijn. Die ook door de omgeving worden gezien. Dit zijn de manifeste kwaliteiten. Oftewel de kwaliteiten manifesteren zich en ze zijn optimaal ontwikkeld.

Wat ik veel in mijn praktijk zie dat mensen bepaalde kwaliteiten niet zozeer zelf direct kunnen herkennen en benoemen. Kwaliteiten die (opnieuw) ontwikkelt kunnen worden. Dat zijn de latente kwaliteiten, oftewel verborgen kwaliteiten.

Ook kan het zijn dat je wel de kwaliteiten bezit, maar in de omgeving waar je bijvoorbeeld werkt je kwaliteiten niet naar voren komen en in die omgeving dan ook niet opgemerkt worden. Terwijl je de kwaliteiten in je privésituatie wel inzet of in een andere vertrouwde omgeving. Dit noemen we half latente kwaliteiten.

En er zijn blinde vlekken. Een kwaliteit die anderen wel bij je zien, maar die jijzelf nog niet kan benoemen en bewust van bent. Wanneer je ook bewust wordt van die kwaliteiten kan het alleen maar beter met je gaan. Want hoe bewuster je bent van je kwaliteiten hoe meer je in je persoonlijke kracht komt. En hoe meer zelfvertrouwen je ervaart!

'Minder goede' eigenschappen herkaderen

En als ik je nu vraag waar ben je minder goed in? Wat zijn jouw valkuilen? Voor veel mensen is een ‘negatieve’ eigenschap makkelijker te beantwoorden. Voor veel mensen een standaard reactie, vaak vanuit bescheidenheid of een negatief zelfbeeld. Door te praten over 'negatieve' eigenschappen ontstaan ook negatieve gevoelens, wat je op langere termijn een slecht gevoel geeft. Maar wist je dat bij elke minder goede eigenschap een kwaliteit hoort? Mensen die zichzelf bijvoorbeeld wegcijferen hebben vaak als kwaliteit dat ze bescheiden zijn. En wat is dan de uitdaging die nodig is om de balans te ervaren, zodat jij je kwaliteit optimaal kunt inzetten?

Persoonlijke kracht

Door bewust te zijn van je kwaliteiten en daar meer de aandacht op te focussen ga je op een hele andere manier naar jezelf kijken. Het heeft veel voordelen die ik hieronder op een rij heb gezet:

  • Hoe meer je bewust bent van je kwaliteiten en je daar op richt, hoe meer je in je persoonlijke kracht komt en zelfvertrouwen je ervaart.
  • Het zorgt voor een stevige basis om op terug te vallen. Het helpt je te weten wie je echt bent. Van daaruit kun je betere keuzes maken. Bijvoorbeeld om te ontdekken welke baan en taken er bij je passen.
  • Het geeft een positief gevoel en meer luchtigheid in je leven.
  •  Wanneer je jouw kwaliteiten en talenten kent, hoe makkelijker je een sollicitatiebrief schrijft en hoe zelfverzekerder je een sollicitatiegesprek ingaat.
  •  Het helpt je in een functioneringsgesprek of ontwikkelgesprek aan te geven waarom jij een bepaalde taak zou moeten krijgen of promotie zou moeten maken.
  • Wanneer het je lukt jouw kwaliteiten in te zetten, lukt het je om het beste uit jezelf te halen
  • Wanneer je inzicht hebt in je kwaliteiten en valkuilen helpt het om stress en irritatie te reduceren.

Oftewel het vergroot je zelfinzicht, waardoor je dichterbij jezelf kunt blijven, je makkelijker keuzes kunt maken en jezelf kunt accepteren zoal je bent.

 Je kwaliteiten kennen, uit te durven spreken en optimaal benutten maakt je een gelukkiger mens!  

Wil je ontdekken wat jouw kwaliteiten en talenten zijn? Hoe je deze optimaal in kan zetten in je huidige werk of in je toekomstige werk? Neem dan contact met mij op en dan plannen we een gratis coachcall in.

Coach call


 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram